IMELI SMO DOST`! po vsej Sloveniji

Flattr this!

Zdaj pa dost'!

Med 13. in 16. septembrom smo po vsej Sloveniji izpeljali festival za spremembe s pomenljivim imenom ZDAJ PA DOST`!. Na 27 lokacijah smo 13., 14. in 15.9. organizirali brezplačne projekcije vrhunskih dokumentarnih filmov, ki bodisi predstavijo trenutno situacijo v svetu in razloge za krizo, bodisi prikažejo rešitve v smeri nove trajnostne in sonaravne paradigme.

Vseh preštetih udeležencev na projekcijah filmov je bilo 473, povprečje na lokacijo 17,5 gledalcev. Udeležba je bila torej skromna, vsekakor pod pričakovanji, pa po drugi strani vseeno uspešna, da smo zadevo organizacijsko izpeljali do konca. Brez zapletov ni šlo, smo pa vse uspešno rešili in se ob tem seveda tudi marsičesa naučili.  Žal pa smo bili ob eno lokacijo (Celje), ki je (povsem upravičeno) odstopila od predvajanj, saj smo filme zaradi tehničnih zapletov lahko posredovali šele na dan začetka projekcij. To seveda ni niti profesionalno niti dopustno, zato so v Celju odstopili od projekcij.

V nedeljo smo imeli prizorišča le v Piranu, Ljubljani in Mariboru. Potekalo je takole:

Maribor:

Priprave so se začele okoli 11h v naših prostorih v Pekarni Magdalenske mreže. Okoli 14h smo bili zbrani aktivisti, žal pa je sledil zelo slab odziv NVO-jev (ni bilo nikogar!). Ker smo imeli časa na pretek, smo si začrtali smernice glede našega delovanja in naših aktivnosti. Vmes smo pekli dvd-je. Zbrali smo se: Darijan, Sandra, Dani, Klemen K. iz Ptuja, Bauman, Vito, Samo, nova aktivista Barbara iz Celja in Blaž. Zelo veliko razočaranje nad NVO-ji in vsemi, ki bi se morali udeležit festivala, ampak mi se ne damo in gremo naprej! 😉

Ljubljana:

Priprave in oprema:
Začeli smo ob 8h. Do 10h smo na Kongresnem trgu (v družbi kolegov iz Trsa – Lara, Iztok, Peter) postavili oder, ki ga je posodil KUD. Prostor smo prejeli brezplačno od MOL-a, stojnice pa od Ljubljanskih tržnic, slednje smo zvozili z vozičkom. Imeli smo na razpolago 9 stojnic, zasedenih pa je bilo le 6. Od NVO-jev so bili na stojnicah poleg nas še:

Mi smo imeli tri stojnice, eno posebej za projekt Venus, na eni sta Ugo in Nejc pekla dvd-je (Ugov računalnik), občasno smo zavrteli tudi nekatere od filmov festivala, na tretji pa smo prodajali majice, na dveh stojnicah so se podpisovale izjave in izpolnjevale ankete. Na vse stojnice smo nalimali plakate, pa tudi na oder (zadnja dva vogala in enga spredaj). Na dveh stojnicah smo imeli dvd-je, za katere smo zbirali prostovoljne prispevke. Gasilsko društvo Črnuče nam je posodilo tri mize in približno 8 klopi. Mize smo postavli tako, da so tekom celega dne imeli otroci in odrasli možnost risati. Papir in barvice je prispevalo društvo Biser. Risbice smo lepili na stojnice, en doooolg list (TRS je prinesel rolo) smo nalimali počez čez cel Kongresni trg, med drugim se je nekaj najmlajših dobesedno valjalo po njem in risalo. Slednje je bil manjši hit.

Ozvočenje nam je posodil in bil z nami pro bono ves dan Matej iz Idrije.

Ocena št. udeležencev čez ves dan: 600

Program:

Program se je spreminjal tudi na dan dogodka. Nekateri so odpovedali, drugi sodelovali 200%.

Otroški program:

 • Ob 11h sta nastopila člana Lutkovnega gledališča Fru Fru, lutkarja MATEJA ŠUŠTERŠIČ in VITO ROŽEJ.
 • Ob 12h sta nastopila člana ŠODR TEATRA in KŠD ŠTUMFA s predstavo VOLK IN SEDEM KOZLIČKOV, lutkarja Žiga Udir in Primož Forte.
 • Ob 15h je nastopil član ŠKUC Gledališče in Kulturni zavod KULT, igralec Jernej Čampelj v predstavi Tinko polovinko.

Glasbeni program:

 • Ob 17h je nastopila skupina bobnarjev.
 • Ob 18:40h so premierno nastopili Clockwork Psycho (sodoben psychobilly bend).
 • Ob 19.20h je nastopila Martina Šraj.
 • Ob 20h so nastopili Kontrabanti.
 • Ob 21.00h sta nastopila Alen in Denis Mujkić (kitarska virtuoza).

Predstavitve:

 • Ob 13h je Manca Košir v imenu gibanja TRS predstavila pomen sodelovanja (moramo dopisat: trg je bil prazen, nas le par mandeljcev pod odrom, ženska pa je izvedla govor, kot da jo v tistem trenutku pozorno posluša najmanj miljon ljudi – bravo Manca!).
 • Ob 18h je Matej iz Idrije predstavil Aquaponiko.
 • Ob 18:12 je Anže Škrjanec (avtor logotipa za festival) še enkrat na kratko predstavil gibanje TRS.
 • Ob 19:25 je Marin Sedlar iz Splita predstavil Venus projekt (prevajal Sašo).

Med točkami smo dvakrat naredili akcijo na temo česa nam je dost: umetnik Jernej je na odru spodbujal (z dvema, tremi nami spodaj) sporočanje o tem česa nam je dost, TRSovci pa so prišli s sodom, v katerem smo zažigali listke s tem, česar ne želimo več (korupcije, mučenja živali, izkoriščanja, privatizacije šolstva ipd.).

Od društva Fokus je bil na stojnici en fant sam, predstavljal je projekt brezplačne strokovne energijske optimizacije bivalnih objektov za socialno ogrožene. Zaključil je enkrat pooldne.

Od gibanja TRS je festival obiskalo in delalo na stojnicah do približno 10 njihovih članov (z Manco je prišel tudi Hanžek).

Slovenska filantropija – do mraka so se izmenjavala dekleta cca. 6 njih. Dopoldne med prvo točko otroškega programa je prišel okoli in bolj od daleč opazoval dogajanje tudi g. župan na rednem sprehodu skozi mesto in na oko ocenjeval število udeležencev.

Od 21h dalje smo razstavili in razvozili zadeve (stojnice, oder, del ozvočenja – Matej iz Idrije, ki nam je posodil ozvočenje ipd. rihtal na koncu ni hotel niti 20 € za potne stroške – vsi probono, tudi on probono), okol 1h ponoči smo končali na bureku na Bavarcu. Čez dan je Matej Delakorda snemal za Studio12. Eno kamero smo imeli tudi sami, posneli smo predstave in govore, snemali smo Kontrabante, Nikola je snemal izjave itd. Od “naših” smo bili na sceni: Ugo, Teja, Sašo, Nikola, Maja in Marin iz Cro, Nejc K., Mirnesa, Mario, Damijan K in Simona.

Piran:

(še čakamo poročilo)

1 people reacted on this

Comments are closed.