Veseli računalniki v januarju in februarju

Flattr this!

Letošnje leto smo v ljubljanski izpostavi dejavnosti RSO začeli s polno paro. V drugi polovici decembra 2013 smo prenovili naše prostore in tudi popolnoma preoblikovali metodologijo dela, s tem pa tudi zvišali raven kakovosti in storilnost. Optimizirali smo tudi uporabo prostora, ki ga imamo na voljo v zaklonišču OŠ Bičevje.

V prvi polovici januarja smo prejeli dve večji donaciji (STA – 20 računalnikov, ŽITO – 80 računalnikov), ki pa so jih naši prostovoljci v rekordnih dveh tednih pregledali in usposobili za nadaljnjo uporabo. Žal je bilo okrog 30% te opreme neuporabne, oz nepopravljivo v okvari, vseeno smo uspeli sestaviti okoli 70 računalniških sistemov na noge.

V začetku februarja smo prejeli tudi zelo simpatično donacijo s strani OŠ Prule v Ljubljani. Podarili so nam 18 tabličnih računalnikov, ki so bili zaradi nevzdrževane programske opreme v precej neuporabnem stanju. Nameščen programski paket (Android) se je za naš namen izkazal kot neuporaben, saj naprav ni bilo mogoče nastaviti na slovenski jezik in tipkovnico. Na srečo je v svetu odprte kode kar nekaj navdušenih strokovnjakov, med drugim tudi nek programer iz Srbije (vzdevek: Legionnare). Pred nedavnim je prav za dotične tablice priredil eno zadnjih različic programskega okolja Android, ki smo jo že uspešno preizkusili in deluje precej zanesljivo. Trenutno so tablični računalniki še v pripravi, nameravamo pa jih podariti učencem v najrevnejši slovenski občini.

V razmeroma kratkem času smo se dogovorili za dva odvoza odpadne računalniške opreme, saj se je že ob čiščenju prostorov nabralo kar nekaj neuporabnih kosov. Po prvih donacijah v letu 2014 pa smo izločili opremo, ki je ni bilo več mogoče uporabiti. S podjetjem Interseroh smo se dogovorili za odvoz 1110kg v januarju in še 780kg v začetku februarja.

Sledila je pomoč RSO centru v Mariboru. V Ljubljani smo jim pripravili 38 računalnikov, 10 monitorjev, nekaj tiskalnikov in dodatne opreme (miške, kabli …), ki smo jih nekako uspeli stlačiti v osebno vozilo enega od prostovoljcev. V Mariboru so sicer uspeli dobiti pomoč v obliki prostorov, namenjenih za dejavnost RSO. Prostori se nahajajo na Glavnem trgu v Mariboru. Na žalost je ponudnik pomoči spremenil pogoje sodelovanja, ki za našo finančno situacijo niso bili več sprejemljivi, zato smo sodelovanje prekinili. Tako smo se v Mariboru vrnili na staro lokacijo v Pekarni Magdalenske mreže (Stara Pekarna).

V Ljubljani smo imeli v soboto, 22. februarja prvo delavnico za usposabljanje nedelujočih prenosnikov, ki jo je vodil Ervin Ritter. Delavnico smo v večji meri namenili dijakom, ki pri nas izvajajo praktično usposabljanje z delom (“prakso”). Ervin nam je predstavil tehniko pregrevanja območij na enem od čipov na matičnih ploščah (northbridge), ki so najpogosteje vzrok za okvare prenosnikov. S priročnim gorilnikom lahko ponovno stopimo vare, ki se sicer ob mnogih temperaturnih nihanjih “ohladijo” (t. i. “mrzli lot”). S pregrevanjem se kontakti ponovno združijo in naprava ponovno deluje. Tako smo se lotili sedmih nedelujočih prenosnikov, od katerih so štirje “čudežno oživeli”. Video posnetek delavnice je na voljo na naslovu: http://bambuser.com/v/4382596

Pa še nekaj malega statistike:
Dobili smo:
– STA – 20 računalnikov
– Žito d.o.o. – 80 računalnikov< />
– MOL – cca 10 računalnikov, 2 zaslona 20.2.2014
– Ekonomska fakulteta – 12 računalnikov in dva LCD zaslona 26.2.2014
– OŠ Prule – 18 tabličnih računalnikov februar 2014.
– donacije posameznikov, okoli 20 računalnikov in razna rač. oprema

Oddali smo:
– 20 računalnikov RK Kranj
– 10 računalnikov Slovenski filantropiji,
– 6 računalnikov Zvezi prijateljev mladine,
– nekaj računalnikov je bilo oddanih raznim društvom
– 50 računalnikov posameznim prosilcem

Ostalo:
– 2x odvoz odpadnega materiala v Ljubljani (1110kg in 780kg)
– uspešno delo v naših izpostavah Slovenj Gradec, Maribor…
– še vedno iščemo prostore za Ljubljano, Maribor, Zagorje ob Savi in Novo Gorico.

no images were found