Duh časa: Pot naprej

Flattr this!


Prevod in priredba: Ksenija Leban
menu za podnapise (cc) se vam pokaže, ko pritisnete play

V Sloveniji …

Film si je bilo na dan svetovne premiere moč ogledati v spodaj naštetih dvoranah. Hvala vsem prostovoljcem za trud in uspešno izvedbo projekcij!

  • SitiTeater, BTC, Ljubljana
  • Mini Teater na Ljubljanskem gradu, Ljubljana
  • Bivši kino Storžič, Kranj
  • Zavod Udarnik, Maribor
  • Sokolski dom, Novo mesto
  • ŠKLAB Klub zasavskih študentov, Zagorje ob Savi
  • MC Jedro, Medvode
  • Yalla Yalla, Metelkova mesto (v Ljubljani)

Povzetek


Zeitgeist: Moving forward (ZMF), delo režiserja Petra Josepha, je celovečerni dokumentarec, ki predstavlja potrebo po prehodu iz trenutne družbeno-ekonomske denarne paradigme, ki obvladuje celotno svetovno družbo. Predstavitev se ne ukvarja z vprašanji iz tradicionalnih ideologij ali kulturnega relativizma, ampak gre korak naprej. Poskuša razložiti najosnovnejše, empirične lastnosti človeškega in družbenega preživetja, nato pa te nespremenljive naravne zakone ekstrapolira v novo trajnostno družbeno paradigmo, imenovano na virih osnovano gospodarstvo (angl. resource-based economy – RBE).

V filmu nastopajo strokovnjaki s področij javnega zdravstva, antropologije, nevrobiologije, ekonomije, energetike, tehnologije, družbenih ved in drugih področij, ki so povezana z delovanjem družbe in kulturo. Tri glavne teme tega dela so človeško obnašanje, denarna ekonomija in uporabna znanost. Film kot celota tako ponuja model za razumevanje trenutne družbene paradigme in razloži, zakaj je skrajni čas, da jo spremenimo. Poleg tega vključuje tudi predstavitev novega, radikalnega, a praktičnega družbenega pristopa, ki temelji na poglobljenem razumevanju in bi lahko razrešil družbene stiske, ki pestijo današnji svet.

Za razliko od sloga večine dokumentarcev, ZMF vsebuje tudi vzporedno dramatično/filmsko zgodbo z nekaj znanimi igralci, kar na abstrakten način poudari splošno sporočilo filma. V njem so tudi številni 2D in 3D prikazi in animacije, hkrati pa ohranja standardno, tradicionalno obliko dokumentarnega filma.

Izdaja

ZMF je izšel 15. januarja 2011 v več kot 60 državah in več kot 20 jezikih. Ta obsežna izdaja ni povezana z nobenim velikim distributerjem. Velike medijske korporacije so bile namerno zaobidene, za distribucijo pa skrbijo neodvisne skupine ljudi, ki so film na svojih geografskih področjih prikazovale neprofitno. Večina teh skupin je povezanih z različnimi aktivističnimi skupinami, med drugimi z gibanjem The Zeitgeist Movement. Ta zagovarja trajnostni razvoj in predlaga družbeni prehod v novo socialno-ekonomsko paradigmo, usmerjeno proč od vse večje izkrivljenosti in mnogih katastrofalnih posledic monetarnega sistema.

Zeitgeist: Moving forward je nekomercialen projekt, kar pomeni, da je brezplačno na voljo na internetu tako v pretočni obliki, primerni za neposreden ogled, kot tudi v obliki, primerni za peko DVD-jev. Če kdo želi podpreti gibanje, pa lahko tudi kupi fizične DVD-je (cena: 5 USD) na spletnih straneh ZeitgeistMovingForward.com.

Globalna kinematografska premiera se je odvila na festivalu The Artivist Film Festival, in sicer 15. Januarja 2011 v Los Angelesu v Kaliforniji.

Režiser

Režiser, producent, scenarist, snemalec, skladatelj, urednik in pripovedovalec filma, Peter Joseph, je v skupnosti ustvarjalcev in gledalcev dokumentarnih filmov nepričakovano zaslovel s svojim nagrajenim in kontroverznim projektom iz leta 2007, Zeitgeist: The Movie. Film je imel v prvem letu po objavi več kot 100.000.000 ogledov. Ta izdelek v zasnovi sploh ni bil mišljen kot film, vendar je to postal, ko je dosegel svetovni sloves.

Leta 2008 je sledilo nadaljevanje z naslovom Zeitgeist: Addendum. Ta dokumentarec je bil prvič predstavljen na festivalu The Artivist Film Festival v Hollywoodu CA. Kot njegov predhodnik je bil tudi ta film na internetu izjemno popularen, saj je imel v prvem letu več kot 50.000.000 ogledov.

Po izidu tega nadaljevanja je Joseph zaradi odziva javnosti ustanovil družbeno gibanje, imenovano The Zeitgeist Movement. Ta globalna organizacija, ki zdaj šteje že več kot pol milijona članov v več kot 200 državah, dela na prehodu kulture na novo, trajnostno ekonomsko paradigmo. Zeigeist: Moving Forward je deloma medijski izraz te usmeritve. The Zeitgeist Movement je podaljšek organizacije The Venus Project, ki jo je ustanovil Jacque Fresco in je v filmu tudi predstavljena.

Zeitgeist: Moving forward je tretji del projekta filmov o družbi, ki se ubadajo s trenutnim zeitgeistom, torej duhom časa oz. zavedanjem o danem obdobju in kulturi.

Vprašanja in odgovori po premieri v Los Angelesu:

Več informacij o Zeitgeist: Moving Forward na:
www.zeitgeistmovingforward.com

Več informacij o seriji filmov Zeitgeist pa najdete na:
www.zeitgeistmovie.com