Vabilo na miren shod proti NATU

28. 11. 2011 Mitja Jež Comments

Flattr this!

V torek, 29.11. 2011, ob 12:00 pred ministrstvom za obrambo

Zahtevamo radikalno reformo Nata ali njegovo razpustitev. Naša vizija je vizija demilitariziranega sveta, vizija konca nacionalnih oboroženih sil. Te so vse od konca 19. stoletja, v povezavi z dobičkonosno vojaško industrijo in interesnimi skupinami, pomembno in usodno vplivale na politično zgodovino sveta. Težko bi rekli, da so kaj bistvenega doprinesle k miru in blagostanju, razen, če razumemo kot doprinos, da so se po dolgoletnih medsebojnih morijah le odločile za končanje vojne. Slovenija je vse svoje vojne izbojevala brez oboroženih sil, ki bi jih pred spopadom leta in leta gojila za “vsak slučaj”. Naši predniki se vojne izbojevali v skupnem sodelovanju v boju zoper agresorja. Obramba domovine, ko je ta resnično ogrožena, nikoli ne more biti uspešna zgolj s peščico profesionalcev, pa naj bodo ti še tako silno oboroženi in del še tako fascinantne vojaške organizacije.

Zato se zavzemamo za krepitev mirovnih sil OZN, ki bi lahko edine varovale in zagotavljale svetovni mir, in za oblikovanje močne in med ljudmi razširjene civilne zaščite.

Dopovedujejo nam, da je Slovenija leta 2004, s tem, ko je postala članica Nata “dosegla enega svojih najpomembnejših zunanjepolitičnih ciljev”, ki da si ga je zastavila že ob osamosvojitvi. Na to naj bi nas napeljevala ne toliko nevarnost zunanje agresije, ampak predvsem skladnosti Slovenije s “temeljnimi vrednotami Nata”. Pa je temu res tako?

Tisto, kar Slovenija in njene prebivalke in prebivalci resnično potrebujemo niso slovenski vojaki in vojakinje, ki razpršene po svetu služijo moralno spornim interesom, zapakiranim pod oznako “temeljne vrednote Nata”. Potrebujemo učinkovito in vedno razpoložljivo službo, katere ljudje bodo delovali v interesu nacionalne varnosti. Potrebujemo moderno in med ljudmi prisotno civilno zaščito, ki bo ljudem v pomoč v primeru naravnih in antropogenih nesreč. Vsi mi potrebujemo poduk o spretnostih ravnanja v takih primerih. Prepuščanje reševanja in pomoči, takrat ko to najbolj potrebujemo, v rokah zgolj peščice veščih, je za vse nas nevarno. In povsem nesmotrno in neodgovorno.

Pristajanje na logiko, da se naša nacionalna varnost varuje tudi s silo na povsem drugih koncih sveta, daleč od naših oči in vesti, je za nas nesprejemljivo. Nihče nam še ni razložil, v čem in zakaj je slovenska nacionalna varnost večja, ker so naše vojakinje in vojaki v Afganistanu. Zahtevamo njihovo takojšnjo vrnitev domov! Slovenija in njeni ljudje naj sodelujejo v mirovniški vlogi na kriznih ozemljih bivše skupne države. Balkan je prostor, ki nam je poznan, kjer vidimo svoje interese v krepitvi sodelovanja in kjer smo poznani in cenjeni.
Zato zahtevamo, da se naše članstvo v zvezi Nato in sodelovanje v njegovih t.i. mirovniških misijah izven meja Evrope zamrzne. Zahteva ni brez presedana: sklicujemo se na podobno dejanje izpred petdesetih let, ko je to storila Francija pod predsednikom de Gaulleom. V času njegovega mandata je Francija pozaprla tudi vsa oporišča Nata na svojem teritoriju.