Akvaponika – ko se hobi spremeni v resen projekt

22. 5. 2013 Mitja Jež Comments

Flattr this!

Ideja se je začela rojevati že zgodaj jeseni 2012. Vrtnarska sezona se je ravno zaključevala, zunaj je začel pritiskati mraz, misli pa so bile usmerjene na pomlad. Prijetno je bilo razmišljati o tem, da bomo naslednje leto že lastniki vrtička, prav tu, v srcu betonske džungle, za Bežigradom v Ljubljani.

Zatišje pred začetkom akcije ...

Veliko raziskovalnega dela je bilo opravljenega – knjige, članki, video vsebine. Skoraj vsak večer je tekla burna razprava o tem koliko, kako veliko, kaj bomo sadilii, predvsem pa o tem, kako projekt speljati s čimveč odpadnega materiala. Zima letos ni popuščala, zato smo se resnega konstrukcijskega dela toplo oblečeni lotili šele v ledeno mrzlem februarju.

Od takrat že dobra dva meseca sestavljamo, vrtamo, žagamo. Seveda brez pomoči številnih prostovoljcev ne bi šlo. Pa tudi brez donaterjev ne. Na tem mestu bi se še posebej rad zahvalil g. Matovskemu iz podjetja Forum d.o.o., ki verjame v naš projekt in nam je doniral rastlinjak.

Do sedaj smo postavili rastlinjak, sestavili korita za gojenje, nabavili skoraj ves material, ki ga potrebujemo, trenutno pa se ukvarjamo z nastavitvijo sistema za dovajanje in odvajanje vode. Želeli smo, da bi lahko začeli saditi že v začetku aprila, vendar pa se je vse skupaj zaradi dolge zime, pa tudi zaradi mnogih konstrukcijskih izzivov, premaknilo malo globlje v pomlad.

 

A ne manjka več veliko, ko bo prva polovica akvaponičnega vrta zaživela in veselimo se novih objav s fotografijami prvih rastlin, ki bodo veselo rasle v središču Ljubljane. 

Vabimo tudi vse, ki jih projekt zanima, da nam pišejo na e-naslov akvaponika@duh-casa.si, da se dogovorimo za dan in uro obiska. Z veseljem bomo pojasnili, kako sistem deluje in seveda razkazali naš vrtiček.

Do prihodnje objave vas lepo pozdravlja ekipa Triglavskega urbanega vrta.