Na Koroškem podarili že več kot 60 računalnikov

Flattr this!

V torek, 28. maja, je društvo Duh časa v okviru projekta Računalniki za socialno ogrožene (RSO) Osnovni šoli Mislinja predalo še drugi paket računalnikov, ki so jih prijazno odstopili v podjetju Lidl Slovenija. Tako smo osnovnošolcem v Mislinji podarili že 20, na območju Koroške pa skupaj 49 računalnikov.

Matjaž Gruber, koordinator izpostave društva v Slovenj Gradcu, je ob dogodku povedal: “Sedaj smo, kar se tiče osnovnih šol na našem koncu, rešili slabo polovico trenutnih potreb. Poleg osnovne šole Mislinja, smo poskrbeli tudi za otroke osnovne šole Juričevega Drejčka, ki smo jim darovali 16 osebnih in en prenosni računalnik. Pred časom pa smo z 12 osebnimi računalniki že oskrbeli učence na Prvi OŠ Slovenj Gradec. Nekaj rabljenih računalnikov smo podarili tudi posameznikom v stiski ter humanitarni organizaciji Varna hiša.”

Matjaž Mastnak, koordinator tehnične ekipe društva Duh časa, dodaja: “Trenutno računalnike obnavljava le jaz in član Tomaž, ki se nam je pridružil prejšnji teden. Pozivamo vse, ki vas veseli prostovoljno delo za skupno dobro in brskanje po drobovju računalnikov, da se nama pridružite in podprete ta čudovit projekt. Zgolj za osnovne šole na Koroškem želimo zagotoviti še 100 računalnikov, po katerih je potreba, sledile bodo socialne ustanove, kjer bodo potrebe morda še višje.”

Društvo potrebuje pomoč tako pri servisiranju, kot tudi pri odnosih z javnostmi, kjer bomo srčno veseli novih članov. Medse prav tako vabimo podjetja, naj nam odstopijo računalnike, ki jih več ne potrebujejo, in se tako javnosti predstavijo skupaj z nami. Projekt RSO ima svoje izpostave že v Ljubljani, Mariboru, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Postojni, Zagorju ob Savi, Kozini, Tolminu in na Ptuju, naša želja pa je pridobiti ustreznejše prostore za delovanje, kjer računamo predvsem na pomoč občin.

Slika: Računalniki so dobili “žegen”: Duhci Matjaž Ugovšek, Matjaž Mastnak, Matjaž Gruber, Silva Žagar in Jure Sah, z ravnateljico OŠ Mislinja, Natalijo Aber Jordan, učiteljico Simono Vene ter Lidlovo predstavnico za odnose z javnostmi, Loreno Lorenčak in vodjem projekta pri Lidlu, Janezom Jalnom.

Slovenjegraška izpostava se je torej povsem posvetila oskrbi socialno ogroženih koroških družin z računalniki. Problematika na tem področju je kar velika, pa ne le na koroškem: “Štiri odstotke gospodinjstev z otroki doma nima računalnika, morda se zdi to majhna številka, a če dodamo podatek, da v teh družinah v povprečju živita dva šoloobvezna otroka, in ga križamo s statističnim dejstvom, da je lani pri nas živelo 17 odstotkov ljudi, mlajših od 15 let, ni več nepomembna. Če to seštejemo, množimo in potem delimo, dobimo grobo oceno, da približno 3000 slovenskih otrok v domačem okolju nima računalnika,” je za časnik Delo povedala Helena Peternel Pečauer.

Računalnik bi si želeli tudi upokojenci, invalidi in brezposelni, ki jih je danes vse več. Prav vsem lahko računalnik, še posebej, če je povezan v medmrežje, korenito izboljša možnosti za zaposlitev, dostop do znanja, osveščenost, socialno vključenost in samopomoč

Po predaji računalnikov, smo na Koroškem radiu imeli še kratek intervju, ki si ga lahko poslušate spodaj: [sc_embed_player fileurl=”/backend/wp-content/uploads/2013/05/intervju-duh-casa-lidl.mp3″]