O dokumentarnih filmih

Flattr this!

Prvi večer – četrtek, 13. september

PROPAD

ob 20:00, če ni navedeno drugače, na vašem prizorišču

Festival bomo začeli z dokumentarnim filmom Propad (Collapse). Spoznali bomo Michaela Rupperta, precej nevsakdanjega Američana. Nekdanji losangeleški policist, ki se je prelevil v samostojnega novinarja, je v svojem glasilu “From the wilderness” napovedal sedanjo finančno krizo in to v času, ko so vsi finančni analitiki to še vedno zanikali. Režiser Chris Smith v tem filmu prikaže zgodbo človeka, ki je kot priča korupcije na najvišjih ravneh oblasti postal eden glavnih protagonistov v boju za družbene spremembe.

dolžina: 82 min.
režija: Chris Smith
scenarij: Michael Ruppert
leto izdaje: 2009
produkcija: Bluemark Productions

Po filmu sledi debata o trenutnem družbenem sistemu.

Drugi večer – petek, 14. september

YES MEN POPRAVITA SVET

Na sporedu bo dokumentarni film Yes men popravita svet (Yes men fix the world). Yes men sta aktivista, ki na zelo izviren način opozarjata na težave sodobne družbe. Prek v ta namen ustvarjenih lažnih spletnih strani se izdajata za predstavnika velikih korporacij ter se udeležujeta dogodkov, na katere ju povabijo nič hudega sluteči organizatorji. Prav neverjetno je, kaj iz človeka naredijo suknjič, kravata in vizitka – ljudje te takoj začnejo jemati resno. Verjamejo ti vse. Tudi če se postaviš pred kamero TV mreže BBC ter se celotnemu svetu zlažeš, ko se v imenu neodgovorne korporacije opravičiš za tisočero žrtev npr. kemične nesreče Bopala v Indiji. Yes Men se ne le opravičita, ampak obljubita tudi bogato odškodnino vsem žrtvam. Seveda pa podjetje, v čigar imenu govorita, o tem sploh nič ne ve …

dolžina: 87 min.
režija: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno
scenarij: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno
leto izdaje: 2009
produkcija: Arte France, Article Z, Renegade Pictures

Po ogledu sledi debata o aktivizmu.

Tretji večer – sobota, 15. september

AMERIŠKE SANJE

Ogledali si bomo dva krajša filma. Prvi, z naslovom Ameriške sanje (American dream), je 30 minutni risani film, ki na zelo razumljiv način prikaže večini ljudem zelo nerazumljivo stvar – bančni sistem.. Vsi Američani hrepenijo po ameriškem snu, ta film pa pojasni, zakaj se ta sen nenehno oddaljuje. Mar veste, kako sploh nastaja denar ali kako deluje bančništvo? Zakaj so se cene nepremičnin najprej dvigovale v višave in potem naenkrat katastrofalno padle? Ali veste, kaj je sistem zveznih rezerv (FED) in kakšen je njegov vpliv na slehernika? Film Ameriške sanje gledalca na zabaven, poučen, pa tudi radikalen način pouči o tem, da težave v bančnem sektorju niso nekaj novega in da so nas na njih skozi zgodovino opozarjali že mnogi politiki, ekonomisti in drugi strokovnjaki.

dolžina: 30 min.
režija: Tad Lumpkin, Harold Uhl
scenarij: Tad Lumpkin, Harold Uhl
leto izdaje: 2010
produkcija: Provocateur Network

RAJ ALI OPUSTOŠENJE

Sledil bo dokumentarni film Raj ali opustošenje (Paradise or oblivion), v katerem se avtorji posvetijo rešitvam za človeštvo in ponudijo pogled v dosegljiv družbeni sistem prihodnosti. Jacque Fresco in Roxanne Meadows nam v filmu Raj ali opustošenje predstavita celovito vizijo družbene ureditve, ki za svoje delovanje ne bi potrebovala denarja. Z znanjem in tehnologijo bi namreč lahko že danes vsem prebivalcem na planetu zagotovili brezplačno dostojno preživetje brez pomanjkanja. Smo na planetu z omejenimi viri, uporabljamo pa zastarele metode gospodarjenja. Mar naj se še naprej oklepamo sistema nenehne gospodarske rasti in brezbrižnega trošenja, vse le zavoljo nekega namišljenega dobička? Ali smo zmožni kot družba napisati pravila igre drugače, bolj trajnostno, sonaravno, humano in pravično ali pa se bomo prepustili sicer neizogibnemu opustošenju, ki nam grozi za ovinkom?

dolžina: 45 min.
režija: Roxanne Meadows
scenarij: Jacque Fresco, Roxanne Meadows
leto izdaje: 2012
produkcija: The Venus Project

[raw][/raw]