Nekaj utrinkov s sobotnih protestov v Ljubljani

Flattr this!

Predstavniki okoljskih NVO smo se ob 10:30 dobili pred Okoljskim centrom na Trubarjevi cesti, kjer smo se “oborožili” z obrazci za Zeleni razvojni preboj.

Potem smo skupaj odšli na Kongresni trg, kjer je bilo ob 11h že vse polno ljudi. Po naši grobi oceni, je bilo nekje med 6.000 in 10.000 ljudi, vendar je težko reči kakšna je bila dejanska številka.  Nekateri mediji špekulirajo, da je bilo udeležencev kar 30.000. Mi pravimo, da mogoče kje drugje, na Kongresnem trgu pa gotovo ne.

Pri Sidru smo se “zasidrali” ter izdelovali transparente in zbirali podpise za omenjeni Zeleni razvojni preboj, ki ga pripravljamo okoljske NVO v sodelovanju s tretjiclen.si. Dejansko gre za poziv Vladi k upoštevanju naših predlogov, ki skupaj tvorijo strateški trajnostni razvojni plan za Slovenijo.

Sam dogodek je bil bolj druženje podprto z izjavami govorcev na odru in vzkliki množice pred njim (predstavniki sindikatov), kot pa kakšen konkreten korak v smeri pozitivnih družbenih sprememb. Vseeno smo začutili skupno težnjo po odločnejših korakih v tej smeri. Mi smo na shodu nosili majice ZDAJ PA DOST`! in zbrali skoraj 300 podpisov za Zeleni razvojni preboj.

Okoli 13. ure se je dogodek zaključil in vsak je šel svojo pot. Predstavniki različnih gibanj in NVO smo se kasneje dobili v znanem lokalu v Knafljevem prehodu, kjer smo še kar nekaj časa debatirali o naslednjih korakih in akcijah, sodelovalo pa je kar nekaj nam že znanih obrazov. Spodaj je nekaj izsekov iz teh debat: