Poročilo s Študentske arene

Flattr this!

Društvo Duh časa je s projektom “Računalniki za socialno ogrožene” sodelovalo na letošnji 13. Študentski areni (ŠA), ki se je odvijala med 23. in 25. oktobrom 2012 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Zabeležili so 21.300 obiskovalcev in mnogi med njimi so spoznali tudi naše društvo. Na Eko otoku smo v sodelovanju z odličnimi strokovnjaki – prostovoljci iz Kiberpipe, mimoidočim v živo predstavljali našo dejavnost. Na licu mesta smo zbirali odsluženo računalniško opremo, jo obnavljali in sestavljali računalniške komplete. Razdeljevali smo letake in se pogovarjali z mimoidočimi.

Podjetje Zeos nam je zagotovilo “visoki start”. Priskrbelo nam je namreč 8 računalnikov in 10 monitorjev, ki so jih zbrali s svojo akcijo zbiranja in ločevanja elektronske opreme. Tako smo imeli že prvi dan polne roke dela. V sedmih urah prvega dne smo vseh osem računalnikov usposobili za delo, jih po potrebi nadgradili z dodatnim delovnim spominom, trdim diskom ali grafiko ter jih seveda opremili z odprtokodnim operacijskim sistemom Ubuntu. S strani naključnih obiskovalcev smo prvega dne dobili žal le eno samo tipkovnico.

Drugega dne smo se osredotočili na promocijo društva in ureditev brezžične povezave do spleta. Na območju naše delavnice nam namreč žične povezave niso priskrbeli, obstoječe brezžično omrežje, pa se je pogosto rušilo zaradi prevelike množice uporabnikov. Območje za našo delavnico je bilo na robu sredinskega dela dvorane, ki je bil razdeljen na štiri “otoke” – eden izmed njih pa je bil naš Eko otok. Ob stenah dvorane so te otoke obkrožali pulti ostalih podjetij in organizacij. Nasproti našega dela Eko otoka je bilo podjetje Interseroh, katerim smo, na prošnjo organizatorjev, posodili tri računalnike, preko katerih so mimoidoči igrali ekološko spletno igrico Smetris. Ti računalniki so imeli žični dostop do omrežja, saj sicer igric seveda ne bi mogli igrati. Jaka iz Kiberpipe je tako s pomočjo opreme, ki smo jo prinesli s seboj (wi-fi kartice, firewall router …) “pričaral” wi-fi omrežje Duh časa, da smo imeli žični in brezžični dostop do spleta tudi na območju svoje delavnice. Bravo Jaka!

Tretji dan ŠA je bil pester. Obiskovalci so kar eden za drugim prinašali odslužene računalnike, monitorje in drugo opremo. Na ta dan smo prejeli: 2 prenosnika, 3 osebne računalnike, po en LCD in CRT monitor, 3 strežniške matične plošče s procesorji in predpomnilnikom ter še čel kup kablov, mišk, tipkovnic ipd. Do večera tretjega, zadnjega dne ŠA smo iz vsega, kar je bilo mogoče usposobiti na licu mesta, pripravili skupaj 14 računalniških kompletov. Na vse računalnike smo seveda namestili operacijski sistem Ubuntu, dodali pa smo tudi naše aktivno Duh časa namizje, bližnjice v spletni brskalnik in slovenska navodila za Ubuntu. Vse smo na koncu predali organizatorju ŠA, ki jih bo predal Študentski svetovalnici, ta pa bo poskrbela, da bodo računalniški kompleti prišli v prave roke, to je študentom v stiski.

Glede pogovorov z mimoidočimi, širjenja informacij o projektu in svojem društvu pa naj povemo, da nam je uspelo razdeliti kar nekaj letakov z vsemi vsebinami. Mlajši in starejši, ki so zvedeli, za kakšen projekt gre, so bili navdušeni in slišali smo nemalo pohval za svoje delo, pa tudi obljub, da se nam bodo javili takoj, ko bodo zbrali nekaj odslužene opreme. To so bili tako posamezniki kot tudi predstavniki različnih podjetij. Sam EKO otok žal s strani organizatorja, vsaj v smislu same promocije, ni bil dovolj jasno predstavljen. Večina obiskovalcev, s katerimi smo se pogovarjali, ni vedela, da bo kaj takega, kar smo tam počeli, na ŠA sploh obstajalo. To pomeni, da obstaja še veliko možnosti za izboljšave v naslednjem letu, tako oblikovno kot tudi promocijsko. To seveda leti na nas in na organizatorje ŠA.