Odprta koda je kul

11. 10. 2015 Mitja Jež Comments

Flattr this!


Odprtokodna oz. še raje **prosto-dostopna programska oprema** je programska oprema (software, programi, aplikacije), ki jo lahko namestimo, razširjamo, proučujemo in popravljamo brez omejitev (z izjemo te, da enake omejitve veljajo za prejemnike naših popravkov).

Nekaj znanih in široko-razširjenih odprtokodnih programov: GNU+Linux, Mozilla Firefox, Chromium (na katerem temelji Google Chrome), LibreOffice in OpenOffice, VLC predvajalnik, WordPress (urejevalnik vsebin, ki poganja večino spletnih strani), GiMP (alternativa programu Adobe Photoshop), 7-Zip arhiver, Notepad++, Blender, Ubuntu, …

Za odprokodno programsko opremo velja, da je boljša, hitrejša, preprostejša za uporabo, brezplačna, brez nadležnih oglasov in virusov (adware, malware).

Za večino primerov uporabe in opravil, ki jih navadno izvajamo na računalniku, obstaja običajno vsaj en alternativen program, ki je odprtokoden. Poiščite ga.

Odprta koda je dediščina človeštva. Razvijajmo jo.

Referenčni seznam proste programske opreme za nevladne organizacije.

Video je pripravila vsebinska mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID): informacijska-druzba.org/mreza-nvo-vid/