Transforma 2012

Flattr this!

Sodelovali smo na letošnjem festivalu Transforma 2012, ki je bil v objemu neokrnjene narave pri reki Nadiži blizu Kobarida. Osnovna ideja je zajeta v imenu, torej transformacija obstoječega, inicialke okrajšane verzije imena (Trans) pa stojijo za Tabor Raznolikosti, Aktivizma, Narave in Svobode. Festival še traja (od 16. do 25. julija), na prizorišču pa se sproti sestavlja program, torej glede na dogovore sodelujočih. Naše društvo je na prizorišču sodelovalo v petek, 20. julija, ko je bilo na prizorišču okoli 40 oseb. Iz našega društva smo na festivalu sodelovali Ugo, Sašo in Domen. Sprejeli so nas odprtih rok in resnično je bil to tabor, nabit s pozitivno energijo.

Najprej smo imeli odlično debato o šolskem sistemu, kjer se je kar kresalo od idej in precej inovativno razmišljalo tudi o alternativah. Tu sva s Sašom med drugim predstavila akademijo Khan, za katero ni vedel nihče od prisotnih. Debato je vodil prof. filozofije z gimnazije Vič, g. Saračević, ki je na koncu izrazil tudi precejšnje zanimanje za našo organizacijo. Dejal je, da se bo poskusil dogovoriti za predavanje in projekcije filmov na njegovi šoli ter nas kontaktiral. Dali smo mu naš DVD in promo letake, a je žal moral kmalu zatem oditi nazaj v Ljubljano.

Sledila je skupščina, na kateri smo se dogovorili za prazdelitev dela (kuhanje kosila, pospravljanje itd.) ter potek programa. Dogovorili smo se, da bo imelo naše društvo kratko predstavitev, kateri bo sledila projekcija filma z debato. Po kosilu je nek možakar (žal se ne spomnim imena) predstavil afriško šamanstvo in duhovnost. Z antropološkega in psihološkega vidika zanimiva predstavitev, vendar na trenutke niti ni imela kaj dosti opraviti z resničnostjo.  Bilo pa je zanimivo pobližje spoznati afriško kulturo. Po predavanju je sledilo še nekakšno obredno darovanje, ki pa se ga mi trije nismo udeležili.

Zatem je sledila naša predstavitev. Najprej sva s Sašom na kratko predstavila našo organizacijo, sledil je ogled kratkega filma Let’s make everything FREE!, ki se je nadaljeval v Raj ali opustošenje. Po projekciji je sledila debata, ki je bila bolj kot v vprašanja usmerjena v nadaljnji program našega društva. Vsi prisotni so se strinjali z izvedljivostjo in ustrznostjo Na virih osnovanega gospodarstva kot najboljše rešitve. Pogovor je tekel okoli 45 minut, zatem sva s Sašom zbrala kontakte za newsletter in se poslovila, Domen pa je še za kak dan ostal na festivalu.